Val av skola och utbildning

🇺🇸🎓 
Om du har högsta betyg i alla ämnen från gymnasiet, högsta möjliga resultat från högskoleprovet och råkar ha över en miljon kronor så kan du välja att plugga vart du vill - inklusive skolor som Harvard och Yale. Saknar du några av dessa kvalifikationer däremot, så som mig själv och dom flesta andra på jorden, så får man därför vara villig att kompromissa med vad och vart man pluggar.

Om du planerar att finansiera dina studier i USA genom CSN stöd så kommer du att vara tvungen att vara flexibel med vilken skola du vill gå på samt vilken utbildning du går. I stora drag så brukar utbildningar kring någonting som känns någorlunda vetenskapligt och som något som faktiskt skulle leda till ett jobb vara berättigade till CSN stöd; t.ex. utbildningar inom marknadsföring, affärsadministration, ekonomi, psykologi och så vidare. Estetiska utbildningar inom t.ex. musik, konst och poesi brukar ej vara CSN berättigade. Så om du planerar att plugga en estetisk utbildning i USA så får du troligtvis vara beredd på att betala för det på egen hand. Om detta inte är ett alternativ bör du överväga att välja en mer vetenskaplig utbildning. Om du redan har pluggat och tagit examen med antigen en Associate in Arts eller Associate in Science så kan du överföra dina högskolepoäng för att påbörja dina studier på Bachelor-nivå direkt (för mer information angående detta rekommenderar jag att ni vänder er till en studievägledare).

Om du börjar plugga utan tidigare högskolepoäng och ska plugga i USA så har du valet av att antigen skaffa en Associate in Arts eller Associate in Science. Dom här två namnen kan vara vilseledande eftersom att “arts” i fall som detta betyder inte konst, utan det är en sorts titel på en examen. I många fall kan du plugga samma ämne i båda Associate in Arts eller Science. Den största skillnanden mellan dessa är att en Associate in Arts är en utbildning som ofta leder in till att man pluggar ytligare två år efteråt för att skaffa sig en Bachelor in Arts. Medan en Associate in Science används ofta som en två-års-utbildning och det kan vara svårt att göra den till en Bachelor in Science. Som Yrkeshögskoleutbildningar i Sverige så ska man under dessa utbildningar även ha en viss period av praktik. Pga. detta har erbjuder många Amerikanska colleges inte sina Associate in Science till internationella elever, utan enbart för amerikanska medborgare. Av alla dessa anledningar rekomenderar jag er att överväga att välja en Associate in Arts.

När du väljer skola så vill du ta reda på hur mycket deras out-of-state-tuition är, eftersom att det är summan som kommer att avgöra om du kommer att ha råd att plugga på den skolan eller inte. Om skolans out-of-state-tuition är $500 per credit eller högre så rekommenderar jag er att hitta en mindre dyr skola för annars kommer det vara svårt ekonomiskt att klara sig ända fram till examen. Jag kommer att gå in mer ingående om detta i inlägget där jag skriver om hur du kan finansiera dina studier i USA.

St. Petersburg College i Florida kostar cirka $400 per credit för internationella elever. 💵 
Ytligare en sak att tänka på vid val av utbildning och skola i USA är vilka antagningskrav skolan har. I mitt fall så ville mitt college se bevis på att jag hade tagit examen från ett amerikanskt high school eller motsvarande. Jag fick därför mina gymnasiebetyg översatta av en akademisk utvärderare som kunde sätta det på papper att mina gymnasiebetyg var den svenska motsvarigheten till en amerikansk high school examen. Utöver att kunna ordna allt pappersarbete så var det de enda antagninskravet. Många andra skolor i USA kan vara betydligt knepigare att komma in på, med diverse intagningsprov och obligatoriska uppsatser och så vidare för att man ska ha en chans att komma in.

Eftersom att det finns väldigt många saker som påverkar ens val av skola så undviker jag att rekomendera vissa skolor eftersom att det blir ju olika för alla, men för att sammanfatta det hela:

  • Se vad antagningskraven är och att du uppfyller dem och kan bevisa det
  • Se till att deras out-of-state-tuition ej är över $500 per credit
  • Att plugga en Associate in Arts är smidigare än en Associate in Science som internationell elev
  • Dom flesta estetiska utbilningarna täcks inte av CSN

OBS! Jag är inte någon sorts akademisk rådgivare, utan detta är enbart tips baserade på min egna personliga erfarenhet av att plugga i USA. Att följa dessa steg är inte en garanti att att det går som planerat. Jag rekommenderar inte någon att använda sig av dessa tips för att plugga i ett annat land än i USA då det kan vara stora skillnader och mina erfarenheter av att plugga utomlands är enbart i USA.

Santa Monica College i Kalifornien har sammarbeten med plugga-utomlands-organisationer i Sverige.
1 kommentar