Hur du kan finansiera dina studier

När man bor och pluggar i Sverige så kan det ibland kännas som att det är gratis att plugga. Om dina terminsavgifter täcks av CSN så behöver du sällan skicka in några papper till dem om dina kostnader eftersom att den kommunikationen sköts av skolan. Så var det i alla fall när jag gick på Affärshögskolan. När man pluggar i USA så blir man ständigt påmind om alla ens kostnader som kommer med ens studier, oavsett hur man finansierar det eftersom att allt detta måste man sköta själv. Baserat på mina erfarenheter av att plugga i USA så finns det fyra olika sätt att finansiera sina studier i USA som internationell elev (som till viss grad kan kombineras med varandra):
  1. Täcka kostnader med besparingar 
  2. CSN stöd och lån
  3. Jobba och betala sina avgifter kontinuerligt
  4. Stipendium

Om du har över en halv miljon kronor sparat så kan du troligtvis täcka alla kostnader på egen hand med besparingar och behöver troligtvis inte resten av informationen i det här inlägget.

Du kan teoretiskt sätt täcka dina studiekostnader helt och hållet med hjälp av CSN stöd och lån beroende på vart du väljer att plugga och bo. För just terminsavgifter utomlands ger CSN ut lån och på deras hemsida kan man de exakt hur mycket man kan låna för och på så sätt se vilken skola och utbildning man har råd att gå på - för mer angående detta hänvisar jag till mitt föregående inlägg om att välja skola och utbildning (länk). Du kan få studiebidrag och studielån, dessutom finns det diverse alternativ för merkostnadslån där man kan få lite mer i stöd, t.ex. om man har barn. I skrivande stund, baserat på mina erfarenheter kan man som studerande få en kombination av lån och bidrag varje månad (exkluderande lån för studieavgifter) för cirka tolv tusen kronor.

Att jobba för att täcka sina studiekostnader i USA är svårt, om man inte av någon anledning har amerikanskt medborgarskap eller ett green card. Studentvisum till USA tillåter inte studenter att jobba hur som helst, utan dom enda jobben som lagen tillåter än att ta är jobb för skolan på campus. Det kan vara saker som att klippa gräsmattor eller jobba i ens campus kafeteria.

Stipendium är betydligt mer vanliga i USA än Sverige pga. att USA ej har ett omfattande studiestöd system som många europeiska länder har. Jag har faktiskt hitills själv inte ansökt om några stipendium, men jag har fått höra att dom är lätta att få, men det rör sig ofta mellan 500-1000$ som oftast är avsedda för studieavgifter. Dessa stipendium söker man oftast när man redan har påbörjat sin utbildning.

OBS! Jag är inte någon sorts akademisk rådgivare, utan detta är enbart tips baserade på min egna personliga erfarenhet av att plugga i USA. Att följa dessa steg är inte en garanti att att det går som planerat. Jag rekommenderar inte någon att använda sig av dessa tips för att plugga i ett annat land än i USA då det kan vara stora skillnader och mina erfarenheter av att plugga utomlands är enbart i USA.

0 kommentarer