Pappersarbetet som krävs

 
Om du vill plugga i USA så kommer det att krävas en hel del pappersarbete, men jag kan ta och sammanfatta dom tre viktigaste dokumenten som ni kommer att behöva:
  1. Antagningsbevis från skolan 
  2. Bevis för studiestöd
  3. Visum

Det första som man behöver för att sätta igång processen är ett antagningsbrev från skolan som man kommer att gå på. Olika skolor har varierande regler/krav för att få ett sådant, men något som alla högskolor i USA har gemensamt är att du kommer vara tvungen att bevisa att du har tagit examen från en svensk motsvarighet till ett amerikanskt High School. Detta är desamma som att ha tagit examen från gymnasiet. Däremot så räcker det oftast inte med att ge skolan dina svenska gymnasiebetyg, utan du måste först få dem översatta av en auktoriserad översättare/akademisk utvärderare. Som sagt kan det finnas fler krav för att komma in på skolan än så, men detta dokument kommer du definitivt att behöva.

Nästa steg är att skaffa bevis för studiestöd. Detta är mer ett krav ställda av amerikanska myndigheter, än skolorna i sig. Som jag nämnde i mitt inlägg om studiefinansiering, så får man inte jobba utanför sin skola som internationell elev vilket är varför man måste kunna bevisa att man har råd att plugga och på så sätt inte göra amerikanska myndigheter oroliga över att man kanske kommer jobba illegalt för att försörja sig. Hur mycket pengar man behöver kunna “visa” beror på skolan och hur mycket deras terminsavgifter är. Om du plannerar att betala för allt på egen hand kommer du enbart att behöva göra ett kontoutdrag från din bank och få det dokumentet översatt av en auktoriserad översättare. Om du kommer att finansera dina studier genom CSN stöd så kommer du att behöva ett personligt intyg på att du har blivit godkänd för studiestöd. När det gällde mig och min skola så var jag dessutom tvungen att skaffa ett kontoutdrag som visade att jag hade över 60 000 kronor på mitt konto (dock var enbart skolan intresserade av detta och det spelade tydligen ingen roll när jag gick till ambassaden för att ansöka om mitt visum). För att få detta dokument kommer du behöva att följa CSN’s instruktioner och ge dem dom dokumenten som dom kräver.

Det sista viktiga dokumentet som du kommer att behöva är ditt visum. För att få detta dokument kommer du vara tvungen att ha ditt antagningsbevis från skolan och ditt bevis för studiestöd. Som jag nämnde tidigare så ville min skola att jag skulle kunna visa upp 60 000 kronor utöver mitt CSN stöd innan dom var villiga att ge mig ett antagningsbevis, men när jag väl var på ambassaden så var var mannen som intervjuade mig enbart intresserad att se bevis på stöd från CSN och sa att han ej behövde se mitt kontoutdrag. Utöver dessa dokument så var jag också tvungen att ge ambassaden ett utdrag från mitt brottsregister (för att bevisa att jag aldrig har blivit dömd för något brott) och ett sorts personregister utdrag som visade information om mina familjemedlemmar. Det var ett tag sedan, men jag har för mig att det visade information om min mamma, pappa och syster. Det var information om vart och när dom var födda, samt om dom hade blivit dömda för några brott. Jag fick intrycket av att detta handlade mest om att förhindra personer med terrorist-anknytningar från att få visum, så om en av dina familjemedlemmar har gripits efter ett slagsmål eller liknade så bör det ej påverka dina chanser för att få ett visum. Har du själv blivit gripen och dömd för ett brott så påverkar det däremot dina chanser att få ett visum. Dessa papper får man från Polisen efter att du går till ditt lokala Polis-kontor. Själva processen för att få en tid hos den amerikanska ambassaden kan vara knepig och fylld med olika avgifter hit och dit, så det är definitivt en process som kräver tålamod.

OBS! Jag är inte någon sorts akademisk rådgivare, utan detta är enbart tips baserade på min egna personliga erfarenhet av att plugga i USA. Att följa dessa steg är inte en garanti att att det går som planerat. Jag rekommenderar inte någon att använda sig av dessa tips för att plugga i ett annat land än i USA då det kan vara stora skillnader och mina erfarenheter av att plugga utomlands är enbart i USA.

4 kommentarer
Ally

Skulle du kunna vara sa snall och prata om TOEFL testet.
Tack !
MVH,
Ally

Peter Nilsson

Hejsan! Jag vet inte vilket prov du menar. Det enda provet jag var tvungen att ta efter att ha bevisat att jag hade tagit examen från gymnasiet var ett sorts placeringsprov. Är det provet du menar?

Ally

Jag menar "Test of English as a Foreign Language"...det kanske ar det samma some placeringsprov ? Men man kanske inte behover gora det till alla skolor i USA ? https://en.wikipedia.org/wiki/Test_of_English_as_a_Foreign_Language
Tack !
Love,
Ally

Svar: Jag tror att vi pratar om samma prov. Det var nämligen så att jag fick ta prov i engelska-förstående, matte, osv. Det var ett prov som togs via en skoldator i skolan. Delar av provet var att lyssna på inspelad information och därefter ange vad som sagts. En annan del bestod av att läsa en text och därefter besvara frågor om vad man hade läst.
Jag kan ta och skriva mer om hur provet var och hur jag skulle rekommendera någon att plugga inför provet i mitt kommande Övrigt-inlägg.
Peter08

Ally

Beratta lite mer om provet ar du snall. Tack. :-)
Love,
Ally