Val av skola och utbildning

đŸ‡ș🇾🎓 
Om du har högsta betyg i alla Àmnen frÄn gymnasiet, högsta möjliga resultat frÄn högskoleprovet och rÄkar ha över en miljon kronor sÄ kan du vÀlja att plugga vart du vill - inklusive skolor som Harvard och Yale. Saknar du nÄgra av dessa kvalifikationer dÀremot, sÄ som mig sjÀlv och dom flesta andra pÄ jorden, sÄ fÄr man dÀrför vara villig att kompromissa med vad och vart man pluggar.

Om du planerar att finansiera dina studier i USA genom CSN stöd sÄ kommer du att vara tvungen att vara flexibel med vilken skola du vill gÄ pÄ samt vilken utbildning du gÄr. I stora drag sÄ brukar utbildningar kring nÄgonting som kÀnns nÄgorlunda vetenskapligt och som nÄgot som faktiskt skulle leda till ett jobb vara berÀttigade till CSN stöd; t.ex. utbildningar inom marknadsföring, affÀrsadministration, ekonomi, psykologi och sÄ vidare. Estetiska utbildningar inom t.ex. musik, konst och poesi brukar ej vara CSN berÀttigade. SÄ om du planerar att plugga en estetisk utbildning i USA sÄ fÄr du troligtvis vara beredd pÄ att betala för det pÄ egen hand. Om detta inte Àr ett alternativ bör du övervÀga att vÀlja en mer vetenskaplig utbildning. Om du redan har pluggat och tagit examen med antigen en Associate in Arts eller Associate in Science sÄ kan du överföra dina högskolepoÀng för att pÄbörja dina studier pÄ Bachelor-nivÄ direkt (för mer information angÄende detta rekommenderar jag att ni vÀnder er till en studievÀgledare).

Om du börjar plugga utan tidigare högskolepoĂ€ng och ska plugga i USA sĂ„ har du valet av att antigen skaffa en Associate in Arts eller Associate in Science. Dom hĂ€r tvĂ„ namnen kan vara vilseledande eftersom att “arts” i fall som detta betyder inte konst, utan det Ă€r en sorts titel pĂ„ en examen. I mĂ„nga fall kan du plugga samma Ă€mne i bĂ„da Associate in Arts eller Science. Den största skillnanden mellan dessa Ă€r att en Associate in Arts Ă€r en utbildning som ofta leder in till att man pluggar ytligare tvĂ„ Ă„r efterĂ„t för att skaffa sig en Bachelor in Arts. Medan en Associate in Science anvĂ€nds ofta som en tvĂ„-Ă„rs-utbildning och det kan vara svĂ„rt att göra den till en Bachelor in Science. Som Yrkeshögskoleutbildningar i Sverige sĂ„ ska man under dessa utbildningar Ă€ven ha en viss period av praktik. Pga. detta har erbjuder mĂ„nga Amerikanska colleges inte sina Associate in Science till internationella elever, utan enbart för amerikanska medborgare. Av alla dessa anledningar rekomenderar jag er att övervĂ€ga att vĂ€lja en Associate in Arts.

NÀr du vÀljer skola sÄ vill du ta reda pÄ hur mycket deras out-of-state-tuition Àr, eftersom att det Àr summan som kommer att avgöra om du kommer att ha rÄd att plugga pÄ den skolan eller inte. Om skolans out-of-state-tuition Àr $500 per credit eller högre sÄ rekommenderar jag er att hitta en mindre dyr skola för annars kommer det vara svÄrt ekonomiskt att klara sig Ànda fram till examen. Jag kommer att gÄ in mer ingÄende om detta i inlÀgget dÀr jag skriver om hur du kan finansiera dina studier i USA.

St. Petersburg College i Florida kostar cirka $400 per credit för internationella elever. đŸ’”Â 
Ytligare en sak att tÀnka pÄ vid val av utbildning och skola i USA Àr vilka antagningskrav skolan har. I mitt fall sÄ ville mitt college se bevis pÄ att jag hade tagit examen frÄn ett amerikanskt high school eller motsvarande. Jag fick dÀrför mina gymnasiebetyg översatta av en akademisk utvÀrderare som kunde sÀtta det pÄ papper att mina gymnasiebetyg var den svenska motsvarigheten till en amerikansk high school examen. Utöver att kunna ordna allt pappersarbete sÄ var det de enda antagninskravet. MÄnga andra skolor i USA kan vara betydligt knepigare att komma in pÄ, med diverse intagningsprov och obligatoriska uppsatser och sÄ vidare för att man ska ha en chans att komma in.

Eftersom att det finns vÀldigt mÄnga saker som pÄverkar ens val av skola sÄ undviker jag att rekomendera vissa skolor eftersom att det blir ju olika för alla, men för att sammanfatta det hela:

  • Se vad antagningskraven Ă€r och att du uppfyller dem och kan bevisa det
  • Se till att deras out-of-state-tuition ej Ă€r över $500 per credit
  • Att plugga en Associate in Arts Ă€r smidigare Ă€n en Associate in Science som internationell elev
  • Dom flesta estetiska utbilningarna tĂ€cks inte av CSN

OBS! Jag Àr inte nÄgon sorts akademisk rÄdgivare, utan detta Àr enbart tips baserade pÄ min egna personliga erfarenhet av att plugga i USA. Att följa dessa steg Àr inte en garanti att att det gÄr som planerat. Jag rekommenderar inte nÄgon att anvÀnda sig av dessa tips för att plugga i ett annat land Àn i USA dÄ det kan vara stora skillnader och mina erfarenheter av att plugga utomlands Àr enbart i USA.

Santa Monica College i Kalifornien har sammarbeten med plugga-utomlands-organisationer i Sverige.
1 kommentar
Ally

Hejsan !

Undrar om du var tvungen att gora TOEFL testet ?

Tack !

Svar: Hej!
Jag vet faktiskt inte vad det testet Àr för nÄgot, sÄ jag tror inte det. Det enda testet jag var tvungen att göra var ett sorts placerings-prov för att se vilken nivÄ man ligger pÄ och vilka kurser man bör börja med.
Peter08