Att fixa boende

Att hitta någonstans att bo är det mest avgörande för dig i ditt val om vilken skola och delstat du i slutändan kommer att välja, eftersom att om du inte har en adress att ange att du kommer bo på i USA när du ansöker om ditt visum så kommer du ej att bli godkänd.

Hur hittade jag ett boende i USA? 🤔 Jag var på besök i Florida för första gången med en amerikansk kompis och lärde känna några personer i området. Efter att jag hade kommit hem och tagit examen från Affärshögskolan åkte jag tillbaka till Florida för att prata med en av dessa personer som jag lärde känna under mitt första besök för att diskutera om jag skulle kunna hyra ett rum under utbildningens gång. Jag lyckades komma överens med personen och jag hade därefter en plats att bo på och kunde ange den i min visum-ansökan.

Om du redan nu vet vilken delstat du vill bo i samt några skolor där som du är intresserad av att gå på, så rekommenderar jag er att åka dit. Detta kan kännas dyrt, men det kan vara oerhört hjälpsamt att prata direkt med en person från din skola som jobbar med just ansökningar från internationella elever (mer eller mindre alla College’s i USA har en avdelning för antagningar för studenter från andra länder).

Om du inte har möjlighet att besöka den delstaten och skolan som du vill gå på just nu, men ändå vet vart du vill plugga så kan man använda hemsidor som t.ex. Craigslist.com för att hitta allt från lägenheter till rum som hyrs ut. Via Craigslist kan du också välja geografiskt vart du vill se annonser från, så om du vet vart din skola ligger kan du söka efter alternativ i det området. Det kan kännas lite konstigt att hitta någonstans att bo via en Blocket-liknande sajt, men det är vanligt i USA. Med detta sagt, så kommer det ständigt ut nya historier från folk som har blivit utsatta för något sorts brott efter att ha besvarat en Craigslist-annons, så det är inte helt risk fritt! 

En annan risk med att hitta ditt boende via en hemsida utan att besöka platsen är att man kan hamna i ett “ghetto”. I t.ex. Florida och Kaliforninen kan det vara svårt att se vilka områden som är “ghetton” under dagen pga. den exotiska miljön. Områden som ser vackra ut under dagens gång kan ha pistolskott skjutandes omkring på nätterna. Att besöka platsen som du överväger att flytta till hjälper dig undvika att bli missledd av bilder från boende-annonser.

Du kan skaffa en egen lägenhet utan att ha ett amerikanskt Social Security-nummer och i sådanafall kommer du behöva betala en handpenning som brukar vara mellan två till fyra månadsbetalningar.

OBS! Jag är inte någon sorts akademisk rådgivare, utan detta är enbart tips baserade på min egna personliga erfarenhet av att plugga i USA. Att följa dessa steg är inte en garanti att att det går som planerat. Jag rekommenderar inte någon att använda sig av dessa tips för att plugga i ett annat land än i USA då det kan vara stora skillnader och mina erfarenheter av att plugga utomlands är enbart i USA.

2 kommentarer
Anonym

Skriv gärna om hur det är att dejta i USA! Skiljer sig amerikanska tjejer något från svenska? På vilket sätt isf?

Peter Nilsson

Tack för tipset! 🙂 Mitt nästa inlägg i min guide kommer att vara om sociala och kulturella skillnader så jag kan ta och dela med mig av några av mina erfarenheter av att dejta i USA vs. i Sverige. Om du fortfarande efter det inlägget har mer specifika frågor angående dejting i USA får du mer än gärna lämna en kommentar med dina frågor så kan jag besvara dom i mitt Övrigt-inlägg.