Sociala och kulturella skillnader

Innan jag besökte USA för första gången så trodde jag att USA skulle vara mer som Sverige än vad det visade sig vara när jag kom hit. Jag hade intrycket av att båda Sverige och USA är två moderna västerländska länder och borde därför socialt påminna on varandra väldigt mycket. USA är inte riktigt som Sverige, men det påminner betydligt mer om Sverige än t.ex. Asiatiska länder och Afrikanska länder.

I Sverige fick jag ofta höra från folk som hade besökt USA att amerikaner är oerhört sociala i jämförelse med svenskar, alltid hälsar på sina grannar och så vidare. Lite sanning ligger det i detta, men jag tycker att skillnaden som folk beskrev var rätt överdriven. Även i USA väljer folk oftast att sätta sig på en bussplats utan någon bredvid dem. Folk i USA hälsar ibland på sina grannar och främlingar som går förbi, men inte alltid.

Många amerikaner tycker att det är ett måste för dem att ha en bil. Om en person från Europa upplever ekonomiska problem så lär den personen göra sig av med sin bil för att tjäna pengar och slippa betala alla bil-relaterade utgifter. Många Amerikaner prioriterar sin bil så högt att dom då hellre t.ex. inte betalar sin elräkning eller liknande istället för att göra sig av med sin bil. Med detta sagt, så kan amerikaner tycka att man är lite udda om man inte kör bil.

Jag har fått två frågor som passar till detta inlägget från bloggläsare så jag har besvarat dem nedan:

 - “Skulle du kunna skriva om annat man ska tänka på? T.ex. hur är det att helt plötsligt komma till ett land där man talar ett annat språk, sker kulturkrockar? Ja, lite mer ’sociala’ saker.”

Att prata engelska i USA är lite anurlunda än att t.ex. prata engelska med någon från ett Europeiskt land med ett annat språk än engelska som deras modersmål. Amerikaner pratar ofta engelska snabbt, med slang och så vidare. Utöver det finns det massvis av lokala dialekter utspridda över landet. Jag gick i Engelska Skolan som barn, har haft engelsk-språkiga vänner osv. så jag tycker inte att språket är ett hinder. I skrivande stund har jag varit i USA strax över ett och ett halvt år och jag känner mig nu lika självsäker i min engelska som med min svenska. Om du vill träna på din engelska föreslår jag att du ser på serier/filmer på engelska utan undertexter.

Kulturkrockar sker mer eller mindre hela tiden och mitt råd är att ta det som det kommer och att ej försöka tvinga på vanor från Sverige på amerikaner. Jag blev till exempel chockad över hur många amerikanska hushåll som folk har på sig skor...inomhus! Detta anses däremot vara rätt vanligt och när jag har berättat för amerikaner att vi i Sverige alltid tar av oss skorna inomhus hos någon så har dom svarat att vi överdriver om baktierier osv...

 - “Skriv gärna om hur det är att dejta i USA! Skiljer sig amerikanska tjejer något från svenska? På vilket sätt isådanafall?”

Jag har gått på några dejter här och det är väl i överlag som att dejta i Sverige. Tinder är populärt även i USA t.ex. Inför dejter här har jag ofta fått frågan: “When do you want to pick me up? 💁‍♀️” från en tjej som antar att jag kör bil. I dessa fall har jag fått förklara att jag inte kör bil, vilket har varit lite stelt i vissa fall. Det absolut viktigaste angående dejting i USA är att ha skyddat sex (med kondom)! Det finns alla möjliga könssjukdomar i USA så det är oerhört viktigt att skydda sig här.

 Jag på en dejt på Clearwater Beach för några månder sedan.

OBS! Jag är inte någon sorts akademisk rådgivare, utan detta är enbart tips baserade på min egna personliga erfarenhet av att plugga i USA. Att följa dessa steg är inte en garanti att att det går som planerat. Jag rekommenderar inte någon att använda sig av dessa tips för att plugga i ett annat land än i USA då det kan vara stora skillnader och mina erfarenheter av att plugga utomlands är enbart i USA.

0 kommentarer