Efter att du har tagit examen

Efter att du har tagit examen, vad gör du då? 🤷🏻‍♂️ Svaret på den här frågan är givetvis väldigt personlig beroende på ens situation och det kan hända att dina planer ändras under din utbildning i USA. 

Givetvis kan du återvända till Sverige för att använda din amerikanska College-examen för att stå ut på arbetsmarknaden, eller för att utveckla din examen på något universitet i Sverige (om du t.ex. har tagit din Associate in Arts i USA kan du göra den till en Bachelors Degree i Sverige).

Ett annat alternativ som är unikt för just dem som har lyckats ta examen från sitt college i USA är att få ett jobb-visum i ett år för att jobba i USA. Detta erbjuds enbart till dom som nyligen har tagit examen och med ett visst GPA-krav (detta krav är däremot inte långt ifrån GPA-kravet för att ta examen, så det är inget att oroa sig allt för mycket över). Tanken med detta alternativ är att ge studenten en unik möjlighet att ytligare stå ut på arbetsmarknaden med hjälp av amerikansk arbetsliverfarenhet.

För att få ett av dessa arbetsvisum så behöver man också hitta ett företag som är villiga att skriva på diverse dokument för dig. Detta kan ordnas genom att bli praktikant på ett företag ett antal månader innan papprerna måste skrivas på. Det är en regel att ditt jobb måste ha något att göra med vad du pluggade i USA. Du är däremot inte begränsad till att jobba enbart i den delstsaten som du har pluggat i, utan kan jobba i vilken delstat du vill. Under tiden man jobbar under ett av dessa arbetsvisum i USA får man ett tillfälligt Social Security-nummer så att man kan betala skatt och så vidare...

OBS! Jag är inte någon sorts akademisk rådgivare, utan detta är enbart tips baserade på min egna personliga erfarenhet av att plugga i USA. Att följa dessa steg är inte en garanti att att det går som planerat. Jag rekommenderar inte någon att använda sig av dessa tips för att plugga i ett annat land än i USA då det kan vara stora skillnader och mina erfarenheter av att plugga utomlands är enbart i USA.

0 kommentarer