Övrigt

Eftersom att dom flesta frågorna som jag har fått som kommentarer till inlägg i min guide har främst varit angående ett placerings-prov som brukas tas när man ansöker till ett amerikanskt college så kommer mitt följande inlägg att handla om just det.

Hela min resa till att plugga i USA började av en slump typ. Jag pluggade på Affärshögskolan och började närma mig examen. Min kompis ville att jag skulle följa med till Florida vilket jag gjorde och det var också min första gång i USA. Under tiden här lärde jag känna några personer och såg även skyltar för diverse colleges. Jag kom fram till slutsatsen att jag troligtvis skulle kunna hyra ett rum att bo i av någon av personerna som jag hade lärt känna om jag bara skulle kunna komma in på ett av dessa colleges samt fixa allt annat som krävs. Så när jag hade kommit tillbaka från min semester i Florida så insåg jag att jag borde ha gått till ett av dessa colleges för att prata med dom om att påbörja ansöknings-processen, så jag bestämde mig for att åka ned till Florida en gång till, enbart för att möta med någon från skolan som skulle kunna hjälpa mig. Så jag bokade ett möte med en representant från skolan via mail och åkte till Florida för att ha mötet. När jag kom fram så fick jag all information om hur jag skulle börja och mycket av processen påbörjades där på plats.

Under det här besöket så fick jag också ta två – tre olika prov i ämnen som matte och engelska. Det här var alltså ett placerings-prov som avgör utifall att du behöver ta några “förberedande” kurser. Utifall det hade gått oerhört dåligt på provet så hade det faktiskt inte förhindrat en från att komma in på skolan, eftersom att det är inte det som provet handlar om.

Matte-delen av provet handlade mycket om att veta hur ordningen av mattetal ska göras (tex att det som är inom en parentes ska lösas först och så vidare). För att ge ett exempel på en fråga som du kan få på ditt prov kan vara:

Solve for X

2X-2=34

Det här är givetvis ett ganska grundläggande matteproblem, men det är ett bra exempel på typen av mattefragor som du kommer att ställas.

Engelska förstelse-provet var att man skulle t.ex. lyssna på en inspelad konversation mellan två personer och sedan därefter välja sitt svar av vissa alternativ. Samtliga av dessa prov togs för mig via en dator i en av skolans byggnader. Man skulle också lyssna artiklar och ge svar på vad man hade läst och så vidare.

Om jag skulle ge råd för någon som ska ta provet och vad som man bör plugga på innan provet så skulle jag rekommendera att plugga lite algebra for att påminna sig själv om matte som man har gjort förr, men som man kanske har glömt på senare år. För att förberedda sig inför engelska-förstålse provet skulle jag föreslå att se på amerikanska serier utan undertexter för att bli van vid att behöva förstå det som sägs, istället för en förklarande text. Det kanske låter självklart, men enligt min erfarenhet kan det hjälpa ens engelska-förstålse och ens uttal. Att lyssna på amerikanska radiostationer och/eller podcasts kan också hjälpa.

OBS! Jag är inte någon sorts akademisk rådgivare, utan detta är enbart tips baserade på min egna personliga erfarenhet av att plugga i USA. Att följa dessa steg är inte en garanti att att det går som planerat. Jag rekommenderar inte någon att använda sig av dessa tips för att plugga i ett annat land än i USA då det kan vara stora skillnader och mina erfarenheter av att plugga utomlands är enbart i USA.

0 kommentarer