Vapen i USA

 
När man kommer från ett europeiskt land som Sverige så är man troligtvis inte särskilt van vid att se pistoler eller andra skjut-vapen. Jag bodde i Sverige i tjugofyra år och dom enda gångerna jag såg skjut-vapen så tillhörde dom poliser eller på en skjutbana (en gång fick jag följa med Alexandra på ett event där man fick testa på att skjuta med olika pistoler och diverse gevär). Jag har hittils inte varit på någon skjutbana här i USA, men har trots det sett ett antal pistoler sedan jag flyttade hit.
 
Ibland kan man gå runt i en butik helt orelaterat till vapen (t.ex. en järnhandelsbutik) och se att dom har en vapen-avdelning. Utöver det så finns det givetvis också butiker som enbart säljer vapen (dessa butiker brukar ligga i låginkomst-områden). Vid vissa tillfällen har jag lagt märke till att vissa privatpersoner kan ibland vara slarviga med att inte låta deras pistol ligga framme och man kan se en pistol titta fram från en hylla eller liknande, vilket ibland kan vara lite obekvämt, men många amerikaner verkar inte riktigt vara lika känsliga som svenskar är angående vapen... T.ex. förra  terminen läste jag en kurs i hur den amerikanska regeringen fungerar och en dag kom en kille i klassen in i klassrummet haltandes med gips runt benet och en krycka för att kunna gå. Ett antal elever i klassen frågade honom vad som hade hänt och han sa att hans pappa hade skjutit honom av olyckshändelse! Dom flesta utttryckte sympati, men jag fick intrycket av att det inte ansågs vara en sådan märkvärdig händelse som det hade gjorts i Sverige.
 
Hur kommer det sig att det finns så mycket vapen i USA? Det andra tilläget i den amerikanska konstitutionen skyddar alla amerikaners rätt att bära vapen och när något är i konstitutionen (och har funnits där så pass länge som det andra tillägget har) så är det ganska osannolikt att det någonsin kommer att ändras. Med andra ord så är det pga. den amerikanska konsitutionen relativt enkelt att köpa vapen i USA. Amerikaner är tio gånger mer troliga att bli dödade av ett skjut-vapen än vad folk i tjugotvå andra högutvecklade länder enligt en studie publiserad av The American Journal of Medicine (källa: The Telegraph).
1 kommentar
Evert

En intressant aspekt till detta är att afroamerikaner (12,6 %) av USA:s befolkning utför majoriteten av alla skjutvapensmord. Något som är gemensamt för övriga höginkomsttagande länder du nämner är att det inte har någon svart befolkning (endast Storbritannien och då i betydande mindre procent). Sedan kan man fråga sig hur stor andel av alla mord som utförs av så kallade hispanics (med tanke på höga brottslighet i centralamerika etc.). FBI klumpar dock samman dem med vita.
Källa: https://ucr.fbi.gov/crime-in-the-u.s/2015/crime-in-the-u.s.-2015/tables/expanded_homicide_data_table_2_murder_victims_by_age_sex_and_race_2015.xls